Friday 13 September 2013

Matylda - Ciasto Czekoladowe

Szczęśliwego Dnia Roalda Dahla!

Święto to ma miejsce 13go września gdyż jest to rocznica urodzin pisarza. A jeśli pada słowo urodziny to musi pojawić się i tort na miarę okazji. 






Myślę że idealnie będzie pasowało tu ciasto czekoladowe z książki pt. „Matylda”. Dodatkowo wpasowuje się ona w tematykę bloga, bo tytułowa bohaterka to wrażliwa, niezwykle utalentowana dziewczynka, która kocha czytać książki i już jako kilkulatka czytuje Hemingwaya, Dickensa, Kiplinga i Steinbecka.

Matylda uczęszcza do szkoły, gdzie rządy sprawuje okrutna i przerażająca dyrektorka, która terroryzuje zarówno uczniów jak i nauczycieli a w ramach rozrywki trenuje...rzucanie uczniami na odległość.
Ale to właśnie za jej sprawą pewnego dnia na apelu szkolnym pojawia się ciasto będące bohaterem dzisiejszego wpisu. Ciasto to ma być formą ukarania jednego ze szkolnych kolegów Matyldy za podkradanie jedzenia z kuchni. Chłopiec na oczach wszystkich uczniów szkoły musi zjeść całe gigantyczne ciasto specjalnie na tę okazję przygotowane. Czy mu się uda?
Tego niestety zdradzić nie mogę ale przygotowałam swoją wersję tego ciasta i wierzcie mi - nie trzeba będzie Was zmuszać żebyście je zjedli calutkie.


Ciasto Czekoladowe



Składniki:

Warstwa waniliowa i czekoladowa


220g miękkiego masła
225g brązowego cukru
175g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
150ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
4 łyżki kakao

Warstwa karmelowa i karmelowo-czekoladowa


220g miękkiego masła
180g cukru muscovado
175g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka kakao

Masa czekoladowa

2 gorzkie czekolady
1 mleczna czekolada
300ml śmietanki słodkiej 30%

Dżem do przełożenia warstw ciasta (smak wedle uznania, najlepszy jest nie za słodki żeby przełamać "słodkość" ciasta)

Przygotowanie:


  1. Nagrzewamy piekarnik do 180stopni. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia dwie okrągłe foremki do ciasta o średnicy 20cm
  2. Mieszamy mikserem wszystkie składniki na warstwę waniliową i czekoladową z wyjątkiem kakao. Połową wypełniamy jedną foremkę, Miksujemy pozostałą część z kakao i wypełniamy drugą foremkę. Pieczemy 20-25min dopóki patyczek wetknięty w ciasto nie będzie zupełnie suchy po wyjęciu.
  3. To samo robimy z warstwą karmelową i karmelowo-czekoladową zostawiając kakao na sam koniec aby dodać je tylko do połowy ciasta. Pieczemy tak samo jak dwie poprzednie.
  4. Podczas gdy warstwy ciasta stygną, rozpuszczamy czekolady w miseczce na parze. Gdy uzyskamy jednolitą masę, odstawiamy miseczkę z kuchenki, dodajemy śmietankę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia aż uzyska konsystencję umożliwiającą obłożenie nią całego ciasta.
Gdy warstwy ciasta wystygną smarujemy je dżemem i układamy w stosik (ja układam od najciemniejszej na dole). Pokrywamy całe masą czekoladową.






Ciasto można przechowywać w chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym pojemniku ok 3-4 dni.



Smacznego!





No comments:

Post a Comment